Saturday 8 May 2010

Laksa Johor

Laksa johor adalah salah satu menu yang aku pernah jual pada suatu masa dulu. So aku just nak share resipi laksa johor.

Bahan-Bahan untuk kuah.

1. Bawang Besar ikut rasa sendiri.
2. Bawang kecik, nk sedap banyak sikit.
3. Lengkuas (agak2 lah jangan terlalu banyak)
4. Bawang putih ikut lidah sendiri lah.
5. Lada kering yang telah direbus dan dibuang bijinya. Agak2 lah nk pedas banyak sikit.
6. Serai yang dipotong-potong halus.
7. Halia sikit.
8. Udang kering sikit yang dikisar halus. (nak lagi sedap bubuh banyak sikit)
9. Ikan kembung yang telah direbus. (kalo banyak duit boleh pakai ikan tenggiri)kali nk sedap ikan banyak sikit lah.
10. Kerisik kelapa or kalo xde santan pekat.
11. Kari ikan (recommanded Alagapas...hehehe)

Cara membuat Kuah laksa johor.

1. Ikan kembung yang telah direbus tadi, diambil isinya (duri ikan buanglah) then blender isinya. Nak sedap guna air rebusan ikan tadi untuk blender. Dah siap letak kat dalam periuk.
2. Kisar lada kering dan asingkan. kisar bawang putih, bawang besar, bawang kecik, halia, lengkuas dan serai.
3. rebus isi ikan yang dikisar tadi then agak2 nk mendidih campurkan pulak bawang putih, bawang besar, bawang kecik, halia, lengkuas dan serai yang telah dikisar tadi dan masukkan sekali lada kering yang telah dikisar. kacau hingga sebati.
4. Dah sebati, masukkan serbuk kari ikan dan udang kering yang telah dikisar. kacau hingga mendidih. Kasik kari agak2 lah, kalo nk nampak cantik kasik banyak sikit biar x nampak pucat.
5. Akhir sekali bila dah mendidih, masukkan kerisik kelapa atau santan pekat. Kacau hingga sebati dan mendidih. masukkan garam dan gula sikit. Rasa sikit kuah dia, kalo semua rasa dah cukup boleh biar sampai mendidih dlm 10 minit hingga 15 minit. Baru matikan api dapur.

So dah siap buat kuah dia. Sekarang sediakan pulak spageti.

1. spageti 1 bungkus (depend lah nk makan brape orang, tapi boleh jugak guna mee laksa biasa)

Cara memasak.

Rebus air dlm periuk hingga mendidih. Masukkan spageti tadi dlm air mendidih dan kasik minyak masak dan garam. Minyak itu untuk memastikan spageti nanti tak mengumbal. masak hingga spageti lembut dan tos spageti tadi dan biarkan sejuk.

Ulam-ulam ini ikut cirasa korang lah. nie yang standard punya.

1. Taugeh
2. Bawang besar
3. Daun selasih kalo ada.
4. Sambal belacan.
5. Limau kasturi
6. Telur puyuh or telur ayam kalo nk letak lah.
7. Timun yang dipotong2 lujur.

Cara makan, letak spageti dan ulam2 then siram dengan kuah laksa, baru peras dengan limau kasturi.



Sekadar gambar hiasan.

No comments:

Post a Comment